top of page

Vergunningsvrije aanbouw Vogelwijk
Den Haag

Een week of drie na de oplevering zitten Dirk-Jan (de aannemer) en ik samen op de bank in de aanbouw. De opdrachtgever staat voor ons met een iPhone in de hand. Met een druk op de knop worden de grote daklichten verduisterd en zakken de beamer en het filmscherm van 3 x 2 meter, geruisloos uit het plafond.


De film begint; de openingsscène van Saving Private Ryan knalt uit de 12 speakers van het Dolby Atmos 3D home cinema sound system. Voor je gevoel zit je trillend midden in de grootste bioscoopzaal van Den Haag, maar dan nog geen metertje verwijderd van je eigen tuin. Missie geslaagd!


De wensenlijst voor de aanbouw was echt heel lang. Er zijn heel wat gesprekken, schetsen en berekeningen nodig geweest om tot een volume te komen waar, binnen het gestelde budget, de meeste wensen gerealiseerd konden worden.
Daarna kwam de uitdaging om het geplande volume vorm te geven met als uitdrukkelijke eis om een licht duurzaam bouwwerk neer te zetten. Het is een hoogwaardig geïsoleerde, houtskeletbouw constructie met buitengevel-isolatie geworden.
De vormgeving van de aanbouw refereert aan de jaren dertig architectuur van de bestaande woning, maar dan wel in bijzondere grijze tinten, de aanbouw gedraagt zich als een schaduw van het oorspronkelijke huis.

aanbouw vogelwijk Den Haag
bottom of page