top of page

Ontwerp vrijstaande woning Hoorn

De meeste huizen zijn niet doelbewust 'ontworpen', maar 'geproduceerd' met gebruikmaking van beproefde bouwmethodes en bouwvormen die zich in de loop der tijden tot traditie hebben ontwikkeld. (Nicolas Pople, Experimental Houses)
Bij veel huizen wordt voortgebouwd op beproefde woonconcepten uit het verleden. Ze geven een vertrouwd en veilig gevoel, maar corresponderen niet per definitie met de huidige manier van leven, gezinssamenstellingen en technologische mogelijkheden.

In het ontwerp van deze vrijstaande woning is een balans gezocht tussen die traditionele waarden en een meer eigentijdse opvatting. Zo is bijvoorbeeld een semi-open veranda gekoppeld aan de keuken, waardoor het buitenseizoen kan worden verlengd. Het volume van de slaapverdieping steekt uit over de begane grond, waardoor de grote glaspartij aan de achterzijde uit het directe zonlicht wordt gehouden. Er is een ‘porch’ waar het hele jaar door droog buiten gezeten kan worden. De verschillende ruimtes, met elk een eigen karakter, zijn georganiseerd als autonome plekken die wel in open verbinding met elkaar staan. Hierdoor is er altijd onderling contact met elkaar. Ook het ontwerp van de tuin speelt een rol in de functionele en architectonische beleving van de woning.

Deze woning is ontworpen in opdracht van projectontwikkelaar Joh. Smit die, als pensioneringscadeau van de Gemeente Hoorn, twee jonge architecten mocht begeleiden bij het ontwerpen van een droomhuis voor het Pissarrohof te Hoorn.

architectuur vrijstaande woning
bottom of page